Türkiye’de emeklilik sisteminde önemli değişiklikler gündemde. BES ve OKS fon büyüklüğü 2,5 trilyon lirayı aşarken, 2026’da devreye girecek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara emeklilikte ikinci maaş imkânı sunulması planlanıyor.
Türkiye’de emeklilik alanında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) toplam fon büyüklüğü 2 trilyon 508 milyar liraya ulaşırken, katılımcı sayısı da 18 milyona yaklaştı. Öte yandan çalışanların emeklilikte SGK maaşına ek gelir elde etmesini sağlayacak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için hazırlıklar da hız kazandı.
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 27 Şubat 2026 tarihli verilerine göre BES ve OKS sistemlerinde önemli bir büyüme yaşandı. Toplam fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 2 trilyon 508 milyar liraya ulaşırken, katılımcı sayısı 17 milyon 924 bin 899 olarak kaydedildi.
Bu veriler, Türkiye’de emeklilik tasarruflarının giderek büyüdüğünü ve sistemin geniş bir katılımcı kitlesine ulaştığını ortaya koyuyor.
2003 yılında hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 23. yılına yaklaşırken önemli bir eşiği geride bıraktı.
Katılımcı sayısı: 10 milyon 193 bin 610
Katılımcı fonları: 2 trilyon 112 milyar TL
Devlet katkısı: 256 milyar 604 milyon TL
Böylece BES’te katılımcı fonları ve devlet katkısının toplamı 2 trilyon 369 milyar lirayı aşmış oldu.
Aynı dönemde BES’ten emekli olan kişi sayısı da 451 bin 192’ye ulaştı.
Çalışanların maaşlarından yapılan kesintiyle sisteme dahil edildiği Otomatik Katılım Sistemi (OKS) de büyümeye devam ediyor.
27 Şubat 2026 itibarıyla:
Katılımcı sayısı: 7 milyon 731 bin 289
Çalışan fon tutarı: 130 milyar 466 milyon TL
Devlet katkısı: 9 milyar 88 milyon TL
OKS’nin toplam büyüklüğü ise 139 milyar 555 milyon liraya ulaştı.
Mevcut sistemlere ek olarak 2026 yılında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) devreye girecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan bu modelle çalışanların emeklilikte SGK maaşına ek ikinci bir gelir elde etmesi hedefleniyor.
TES’te üçlü katkı modeli uygulanacak:
Çalışan katkısı: %3
İşveren katkısı: %3
Devlet katkısı: %30
Bu sistem sayesinde çalışanların emeklilik birikimlerinin daha hızlı büyümesi planlanıyor.
Yeni sistemde maaşlardan belirli bir oran kesilerek emeklilik fonuna aktarılacak. Örneğin 30 bin TL maaş alan bir çalışan için hesaplama şöyle olacak:
Çalışan katkısı: 900 TL
İşveren katkısı: 900 TL
Devlet katkısı: 540 TL
Bu durumda aylık toplam birikim 2.340 TL seviyesine ulaşacak.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin en önemli özelliklerinden biri zorunlu katılım olacak. Sistemde en az 10 yıl kalınması planlanıyor. Mevcut BES’te bulunan iki aylık cayma hakkının ise TES’te yer almayacağı belirtiliyor.
Bu modelle çalışanların uzun vadeli tasarruf alışkanlığı kazanması ve emeklilik döneminde daha güçlü bir gelir elde etmesi hedefleniyor.
TES yalnızca özel sektör çalışanlarını değil, kamu çalışanlarını da kapsayacak. Polis, öğretmen, doktor gibi kamu personeli de sisteme dahil olacak.
Memurlar için işveren payını devlet karşılayacak ve ayrıca %30 devlet katkısı uygulanacak.
Yeni sistemde birikimler kişiye bağlı olacak. Çalışan iş değiştirdiğinde birikimler korunacak ve yeni iş yerine aktarılabilecek. Böylece kariyer değişiklikleri emeklilik birikimlerini etkilemeyecek.