Tarım sektöründe beklenen destek haberi nihayet geldi. Hükümet, üreticilerin en büyük gider kalemi olan mazot ve gübre için düğmeye bastı. Yeni düzenleme ile birlikte düşük faizli kredi limitleri yukarı yönlü güncellendi. Çiftçiler artık tarlasını sürerken cebini daha az düşünecek. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla sunulan bu imkan, üretimde sürekliliği hedefliyor.
Artan maliyetler karşısında zorlanan üreticiler için bu adım can suyu niteliği taşıyor. Devlet, stratejik ürünlerin ekimini teşvik etmek amacıyla limitleri iki katına çıkardı. Bu sayede buğdaydan mısıra, pamuktan ayçiçeğine kadar pek çok üründe rekolte artışı bekliyoruz. Çiftçimiz, modern tarım tekniklerini kullanırken nakit sıkıntısı yaşamayacak. Üstelik geri ödeme planları hasat dönemine göre esneklik gösteriyor. Üretici, ürünü sattığı an borcunu rahatça kapatabiliyor.
Kredi kullanım sürecinde bürokrasiyi azaltan yeni sistem devreye girdi. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olan herkes bu avantajlı paketten yararlanıyor. Bankalar, başvuruları hızlıca değerlendirerek onay sürecini tamamlıyor. Bu süreçte yerli üretimin gücü daha da belirginleşiyor. Toprakla uğraşan vatandaşlarımız, sadece üretim odaklı düşünme şansı yakalıyor. Mazot deposunu doldururken veya gübre çuvalını alırken ödeme erteleme imkanları yüzleri güldürüyor.
Tarım Bakanlığı, bu desteklerle birlikte gıda arz güvenliğini korumayı planlıyor. Pazar raflarındaki fiyat istikrarı için tarladaki maliyetin düşmesi gerekiyor. Düşük faizli bu nakit akışı, doğrudan mutfak enflasyonuna olumlu yansıyacak. Türkiye genelindeki binlerce şubede başvurular bugün itibarıyla başladı. Köyünde üretim yapan Ali Amca da, büyük ölçekli tarım işletmeleri de bu pastadan payını alıyor. Toprağa yapılan her yatırım, geleceğimize atılan güçlü bir imza anlamı taşıyor.